Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Zda začala světová válka napadením Polska Němci, nebo až v zápětí Sověty není podstatné!  Podstatné je, že toto napadení Pakt Stalin - Ribbentrop napadení Polska (a tedy zahájení války) předpokládal, naplánoval a obě smluvní strany následně realizovali.

   Mimochodem: Nevím, kdo je přihlouplý (a nemusí být ani krásný).  Moderátorka evidentně citovala polského státníka.  Pro zvýšení efektu nejprve sdělila jeho názor a teprve dodatečně poznamenala, že se jedná o citaci. Pokud jste to nepochopil, nejedná se evidentně o chybu moderátorky.

0 0
možnosti
JB

Odstraňte všechna tabu, přepište falešné historie do pravdivých, jak se to zrovna komu hodí. Stejně se dají v budoucnu znovu přepsat.

A potom se divte, s úzkostí, nepřehlednému světu, ve kterém se posléze  nevyznají ani sami hráči.

1 0
možnosti
JP

Doufám, že pan Babiš udělá časem v Praze trochu pořádek a nebudeme se muset na tyhle ubohosti dívat...

1 0
možnosti
VH

Kdo by řekl, že jste takový sradista.....

0 0
možnosti
JH

Ona jen přečte to, co má napsáno pod stolem na klíně. Jí bych to za vinu nedával. Prostě dělá to, co jí zaměstnavatel řekne.

0 1
možnosti

Je to promovaná socioložka. Tím se to vysvětluje.

1 0
možnosti
BM

Obecně přijímaným datem začátku války v Evropě je 1. září 1939, kdy nacistické Německo napadlo Polsko. 17. září 1939, tedy šestnáct dní později, zahájil Sovětský svaz (SSSR) invazi do Polska z východu. Krátce poté se do konfliktu vložily Francie, Velká Británie a státy Commonwealthu.

Sovětský svaz nejprve uzavřel s Německem smlouvu o neútočení (tzv. Pakt Ribbentrop-Molotov), podepsanou 24. srpna 1939 (avšak datovanou o jeden den dříve, tedy 23. srpna 1939). Tímto paktem si tyto dva státy - mimo jiných ustanovení - rozdělily sféry vlivu. V důsledku toho byl de facto uvolněn prostor pro vojenskou expanzi obou států

Takže to shrneme: 1.září 1939 bylo napadeno Polsko na základě tzv. incidentu v Glivicii. Německo mělo tzv. krytá záda dohodou ze SSSR... Paní redaktorka tak co se týče invaze SSSR do Polska měla pravdu. Co se týče počátku války tak se to dá vykládat různě: tzv.Glivickým incidentem 31.srpna.1939, Vpádem na Polské území 1. září, či oficiálním vyhlášením války Německu Británií a Francií 3. září... Každopádně pro Poláky je 17.září tragickým dnem kdy museli bojovat na dvou frontách..Jejich šance totiž definitivně zhasly toho dne, když se Sovětský svaz v souladu s tajnými dohodami přidal k útoku a napadl Polsko z východu

9 0
možnosti

Polské šance zhasly už před 17.9. Wermacht drtil Poláky blitzkriegem a 8. září stál v předměstích Varšavy. I bez invaze SSSR by je rozsekali, možná by to trvalo jen o něco málo déle! SSSR spíš spěchal, aby na něj vůbec něco zbylo!

0 0
možnosti
MP

Tak ona ani tak nelhala, ale prostě něco zvýrazňovala a strkala na oči a něco trochu upozaďovala. Taková minimanipulace, ale chápu, že už to někoho začíná ...štvát.

3 0
možnosti
SB

Jestliže říkala, že druhou světovou válku začal útok Sovětského svazu na Polsko (nevím, neslyšel jsem to), nebo jestliže říkala, že válka začala až 17. září, tak lhala.

Úloha SSSR je známá. Nikdo Sověty neomlouvá, byli spoluagresory, avšak to nic nemění na faktu, že 17. září už válka dávno probíhala.

17. září nejenže už dávno po sobě stříleli Němci a Poláci, ale už byl i oficiální válečný stav mezi Německem na straně jedné a Francií a Velkou Británií na straně druhé. Ty dvě mocnosti vyhlásily válku dávno předtím, než ze sovětské strany padl první výstřel. Impuslem pro ně byly kroky Německa a nikoli kroky SSSR.

Sověti jsou bezesporu spoluviníky. To zpochybňovat nelze. Omluvu pro to nenacházím. Ale jejich přímé vojenské zapojení je prostě o těch sedmnáct dní mladší. To je historická skutečnost a nic na ní nikdo změnit nemůže.

Kdybychom připustili ten nesmysl, že válka začala až 17. září, tak na základě čeho vyhlásily Franacie a Velká Británie válku už krátce po 1. září? To by znamenalo, že Německo vlastně bylo obětí agrese ze strany Paříže a Londána. Takže kdo chce všechno hodit na Sověty, tedy na jasného spoluviníka, ale pouze na jednoho ze tří viníků, nebo spíše že dvou, pokud ponecháme stranou ryze formální zapojení Slovenského štátu, vlastně nepřímo obviňuje Brity a Francouze, že oni vyhlásili válku Německu bezdůvodně. Protože oni to udělali ještě před tím 17. zářím.

3 0
možnosti
SB

Já mám takový dojem, že prvním státem, který na Polsko zaútočil nebylo Německo. Před léty jsem někde četl, ale už si to nepamatuji jasně, že armáda Slovenského štátu, která tam byla jen z propagandistických důvodů, jako třeba Bulhaři v roce 1968 v Československu (hlavní agresor v prvním případě Slováky a v druhém Bulhary nepotřeboval z vojenských důvodů, ale z propagandistických se mu hodili). Ono to bylo nějak koordinované, v kolik kdo má překročit hranice, a první měli být Němci, ale na slovenské straně došlo k chybě a Slováci zaútočili asi o pár minut dříve.

Ve slovensko-polské válce zahynulo v roce 1939 osmnáct slovenských vojáků.

0 0
možnosti
Foto

Jsem rád kolego  8-o, že umíte " ocenit své vzdělané spoluobčanky co řádně pracují " a k tomu ještě ve veřejnoprávní televizi za nekřesťanské peníze. V televizi, která má přemrštěné zisky od občanů ve formě měsíčních paušálů. Upozorňuji vás nenápadně na to, že ještě všemu není konec, a to když zestárnete. Za tu dobu zde vyroste další majoritně vyspělá a vysoce studovaná generace co sotva rozená koule a krychle od sebe při počítání malé násobilky. Jojo zvonilo se klíč po rebulice s herci na jevišti ...teátro k demokratické cestě dopředu...nebo dozádu?[>-]EUdávám samo karmu!

7 1
možnosti
VR

Defacto nelhala, druhou světovou vskutku zahájili Rusové, spolu s Hitlerovským Německem, útokem na Polsko.

5 7
možnosti
IB

I18v14o 83B11o43u36š66e

14. 11. 2014 15:23

Nemecko zaclo 1. zari a SSSR 17 zari. Vsechno koordinovane tak jak se predem dohodli. Ale to soudruzi neradi slysi.

15 1
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1129x
Překladatel zejména technických textů se zájmem o ekologii, energetiku a kulturu

Seznam rubrik